Mission genbrug

mission genbrug.jpg

Mission Gamle i Genbrug

Brugt er ikke nødvendigvis opbrugt. Arbejdsmarkedet har stadig glæde af de gamle, og de gamle har stadig glæde af at arbejde. I butikken Mission Afrika Genbrug i Kokkedal bliver mennesker og materialer nyttige på ny

Af Kristine Bindslev

Tik, tik tak. Et asymmetrisk lydbillede tager imod kunderne i Mission Afrika Genbrug. Fem vægure viser hver deres tid. Brugte ski, en brudekjole, stabler af gryder, cd´er i stakkevis, puslespil, en lyseblå potte, slips i alle farver, en angorastrikket sweater, håndvægte, rulleskøjter og piskeris. Foræringer fra folk, der er flyttet eller er flyttet fra hinanden, er døde eller har mistet en nær. Her arbejder Kaj Hanson.

På kanten af kanten af et levet liv

Takket være syv frivilliges ulønnede arbejdskraft og utallige af ting og dingenoter fulde af historier sender genbrugsbutikken et sted mellem 60- og 70.000 kr. i kvartalet til udvalgte projekter i Afrika. Kaj Hanson, en tætbygget, pensioneret maskinsmed fra Skovkanten i Kokkedal er en af de frivillige. Aldersmæssigt står han på kanten af et levet liv. Men for Kaj er det langt fra slut. Hver dag på vej til Mission Afrika krydser han busholdepladsen. Her skubber mennesker hinanden ind i busserne. Skrivebordene venter dem. Kaj skal en anden vej.

Ude af trit med pensionistlivet

Kaj var ikke glad længere, da han blev pensioneret. ”Det var som om mit hjerte holdt op med at slå”.

En dag kom han forbi Mission Afrikas bugnende vindue, fik øje på en computer og spurgte om den virkede. Svaret var, at de ikke havde nogen i butikken til at tjekke den slags. Det kunne Kaj. Nu har han været der i to år. Historien om at gå fra pensionistlivet til atter at være i arbejde fortæller Kaj, mens en gammel bamse dingler i hans hånd. Som et forsømt barn kigger bamsen med kun ét sortblankt øje.

”En ny knap. Så vækker den atter glæde”, mumler Kaj i sit skæg.

Slidt, men ikke nedslidt

Vi drikker sort kaffe af kopper med skår og skavanker.

”Eva var opgivet af samfundet”, siger Kaj og nikker over mod sin kollega, ”bare fordi gigten tog over”.

Og Eva, en kringlet og kroget kvinde fortæller ”For ni år siden havde jeg sådan et mimrekort, så jeg ikke så alt for meget fjernsyn. Jeg tog bussen og stod af tilfældige steder. En dag kom jeg forbi genbrugsen. Jeg har været her lige siden. Det er mig, der er ansvarlig for bogafdelingen”.

Før sagde kommunen, at Eva ikke længere kunne bruges på arbejdsmarkedet. Nu ringer velansete antikvariater fra hele Danmark dagligt for at bede hende om hjælp med sjældne udgaver.

Hjertet slår for genbrug

”At være noget for andre, dét giver glæde”, siger Kaj, der skal til at sige mere om meningen med livet, når der er brug for en, da en stemme afbryder ham.

”Dur det?” En kunde peger med en spørgende finger på et af vægurene. ”Ja”, siger Kaj, og et lys tændes inde i ham. ”En kærlig hånd, en nøgle og den rette indstilling, så slår det atter lystigt derudad”.

Pension og arbejde

Over én million dansker modtager folke- og førtidspension. Folkepensionsalderen er aktuelt 65 år. I perioden 2019-2022 forhøjes pensionsalderen gradvist til 67 år.

Folkepensionister kan arbejde og tjene op til 30.000 kr. ekstra om året, uden at folkepensionen bliver sat ned.

Omkring en tredjedel af alle danskere udfører frivilligt arbejde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s